• Kategorie
  • Szukaj
  • Spieniacze do mleka

Moc 500W Nieprzywierająca powłoka Waga 0.87kg Wysokość 22cm
Wysyłka w ciągu 24h
Dostępność 7 szt.
201.00
Moc 500W Nieprzywierająca powłoka Waga 0.87kg Wysokość 22cm
Wysyłka w ciągu 24h
Dostępność 5 szt.
209.00
Moc 500W Nieprzywierająca powłoka Waga 0.87kg Wysokość 22cm
Ten produkt jest aktualnie niedostępny. Sprawdź produkty podobne.

Wszystkie osoby będące smakoszami kawy z dodatkiem mleka, powinny zaopatrzeć się w spieniacze do mleka. Taki praktyczny gadżet, pozwoli na uzyskanie gęstej mlecznej pianki. Jak działa spieniacz do mleka? Który z nich będzie najlepszy? 

Jak działa spieniacz do mleka? 

Warto na początku dowiedzieć się, jak w ogóle działa spieniacz do mleka. Każdy z typów miksera, bez względu na budowę sprawia, iż białko mleka podlega denaturacji i błyskawicznie się napowietrza. Opisywany proces zajdzie szybciej w wypadku podgrzewania mleka. Jeżeli płyn będzie zimny, konieczna będzie do tego większa ilość energii. Rezultat spieniania, zależny jest przede wszystkim od typu zastosowanego urządzenia. 

Niewątpliwie, możliwie będzie uzyskanie puszystej mlecznej pianki bez użycia spieniacza. W takim przypadku wystarczy użyć słoika mającego szczelną pokrywę, butelki albo shakera. Niemniej jednak, profesjonalne urządzenie nie dość, iż zrobi to dużo szybciej, to ponadto świetnie z każdym mlekiem, co stanowi dobrą opcję dla tych użytkowników, którzy nie preferują nazbyt tłustego płynu. Z kolei zaś, jeżeli chcemy zastosować domowe sposoby na spienienie mleka, płyn będzie musiał mieć minimum 3,2% tłuszczu, inaczej niestety istnieje ryzyko, że nie uda się osiągnąć warzonego celu. Ponadto, rezultat uzyskany przy pomocy słoika albo butelki będzie mniej trwały i może szybko oklapnąć, co w wypadku chociażby kawy latte, zepsuje cały efekt. 

Typy spieniaczy do mleka 

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów spieniaczy do mleka. Najprostsze i najtańsze nie są zbyt wygodne w użytkowaniu, zaś te droższe poza podgrzewaniem i spienianiem mleka, oferują nam także dodatkowe funkcje. 

  • ręczne - najtańszy i najprostszy rodzaj spieniacza do mleka. Zwykle zasilany za pomocą tradycyjnych baterii. Zakończony specjalną końcówką mającą owalną sprężynkę, która odpowiedzialna jest za spienianie mleka. Wygodny w użytkowaniu, chociaż wymagać będzie zastosowania naczynia, do którego wlejemy nasze mleko. Bardzo dobrze sprawdza się w przypadku spieniania mleka na jedną albo też dwie kawy,
  • tłokowe - spieniacze typu tłokowego do funkcjonowania nie będą wymagać zasilania elektrycznego. Są szczelnie zamkniętym pojemnikiem z tłokiem, który przechodzi poprzez pokrywę. Ręcznie napędzany spowoduje spienienie się mleka. Nie wymaga zastosowania zewnętrznego pojemnika, ponieważ sam w sobie stanowi pojemnik, z którego spienione mleko możemy bezpośrednio przelać do naszej kawy, 
  • elektryczne - to najbardziej zaawansowane spieniacze. Mogą być zasilane w sposób bezpośredni z elektrycznego gniazdka albo z użyciem baterii. Bardzo wydajnie spieniają mleko. Niektóre modele oferują nam dodatkowe funkcje, które związane są chociażby z spienianiem mleka na zimno czy też przygotowaniem różnych kotajli mlecznych, 
  • indukcyjne - działają podobnie do spieniaczy elektrycznych, niemniej celem ogrzania mleka potrzebna jest indukcja, znana nam chociażby z kuchenek. Jest to gwarancją wyższej wydajności. 

Jakiego mleka najlepiej będzie użyć? 

Im większa zawartość tłuszczu w mleku, tym lepiej będzie ono nadawało celem spieniania. Dobrej jakości spieniacze winny jednakże poradzić sobie bez problemu z każdym typem mleka, nawet takim, które zawiera tylko 0,5% tłuszczu, co stanowi doskonałą wiadomość dla osób dbających na co dzień o swoją figurę. 

Zanim jednakże kupimy dany spieniacz, powinniśmy sprawdzić zalecenia od producenta. Może się bowiem okazać, iż wybrany przez nas model spienia tylko tłuste mleka, na przykład te, które zawierają 2 albo nawet 3,2% tłuszczu.