Wpływ rodzaju frytkownicy na przygotowanie posiłku. Frytkownica to idealne urządzenie dla osób, które uwielbiają frytki i nie potrafią z nich zrezygnować. Dobrej jakości frytkownica pozwoli nam na przygotowanie ulubionej przekąski znacznie szybciej oraz wbrew pozorom w mniej kaloryczny sposób. Na rynku znajdziemy tradycyjne frytkownice olejowe, pozwalające na smażenie na głębokim tłuszczu nie tylko ziemniaczanej przekąski, ale także mięs, ryb czy pączków oraz bardziej rekomendowane dla zapewnienia zdrowszego i mniej kalorycznego posiłku frytkownice beztłuszczowe – które wykorzystują technologię opiekania gorącym powietrzem przy użyciu znikomej ilości oleju.
Frytkownica olejowa
Działanie klasyczna frytkownicy olejowej jest niezwykle proste. Urządzenie składa się z komory do której wlewamy olej, oraz kosza, który po wypełnieniu surowymi frytkami zanurzamy w oleju. Dzięki odpowiednio wysokiej temperaturze, czas smażenia frytek czy innych potraw jest znacznie krótszy, dzięki czemu potrawa zyskuje kruchość, a także wchłania mniej oleju.
Kupując frytkownicę tłuszczową koniecznie trzeba zwrócić uwagę na jej pojemność, moc, rodzaj kosza na frytki – najlepiej aby był podnoszony co pozwoli ociec potrawie z zbędnego tłuszczu. Dodatkowym atutem będzie wyjmowana komora, która umożliwi nam lepsze czyszczenie urządzenia.
Frytkownica beztłuszczowa
Nowoczesne frytkownice wykorzystujące technologię opiekania gorącym powietrzem polecane są zdecydowanie dla osób ceniących sobie lekką i zdrową kuchnię. Frytkownice beztłuszczowe często posiadają dodatkowe funkcje takie jak : programator czasowy, możliwość smażenia w obniżonej temperaturze co wpływa znacząco na jakość posiłku, automatyczne programy smażenia. Na rynku znajdziemy także frytkownice wielofunkcyjne, które pozwolą nam nie tylko smażyć, ale także podgrzewać, rozmrażać posiłki, grillować a nawet dusić.
Podobnie jak w przypadku frytkownicy tłuszczowej, przy zakupie należy zwrócić uwagę na moc urządzenia, pojemność koszyka czy zakres temperaturowy – dzięki czemu będziemy mieli pewność, że przyrządzana potrawa uzyska idealny smak.