• Kategorie
  • Szukaj
  • Młynki do kawy

  MŁYNEK DO KAWY KRUPS GVX242 ELEKTRYCZNY System młynka do kawy zapobiega przegrzaniu, zachowuje smak i posiada przełącznik grubości mielenia. Przełącznik...
Zapytaj nas o dostępność
Elektryczny, żarnowy młynek do kawy, moc 200 W, 14 stopni mielenia, ustawienia ilości mielonej kawy, wyjmowane żarna ze stali szlachetnej, zbiornik na zmieloną kawę, zbiornik na ziarna o pojemności 200 g, wymiary 19x12,5x28 cm
Zapytaj nas o dostępność
  MŁYNEK DO KAWY DE'LONGHI KG 79 Młynek z żarnem ruchomym i stacjonarnym. Ziarna kawy są wciągane i ocierają się o siebie, przez co zapewnia stałą ziarnistoś...
Zapytaj nas o dostępność
MŁYNEK DO KAWY DELONGHI KG200 MŁYNEK DE'LONGHI KG 200
Zapytaj nas o dostępność

Kawa nierzadko jest uważana za najważniejszy element rytuału porannego u niejednego z nas. Z uwagi na to warto będzie sprawić, ażeby nasz poranek miał najwyższą jakość - za sprawą najlepszej kawy. Jest wiele metod na przygotowanie tego pobudzającego napoju. Można zainwestować w kawiarki, ekspresy ciśnieniowe i przelewowe i tak dalej. Chwila z naszym naparem to możliwość przygotowania się na dzień spędzony w pracy. To też czas na relaks, od którego nierzadko zależeć będzie nasze samopoczucie i chwila na zebranie energii. Już od wieków, doceniane jest działanie pobudzające kofeiny. Poza rezultatem wypicia kawy - niezwykle istotny pozostaje jej aromat i smak. 

Młynek do kawy jako niezbędny gadżet

Pomimo tego, iż istnieje sporo metod parzenia kawy - jedno będzie zgodne i pewne. Ziarna naszej ambrozji powinny zostać uprzednio dokładnie zmielone. Wbrew temu co może się wydawać, od właściwego zmielenia zależeć będzie smak naszego pobudzającego naparu, a przecież pragniemy najdoskonalszych, kawowych doznań. Warto jest zmielić kawę na chwilę przed zaparzeniem. Dlaczego? Z uwagi na to, iż zmielone wcześniej ziarna nie będą mieć tak doskonałego aromatu, zaś przygotowany z nich napar będzie po prostu gorzej smakować. Mielenie kawy ma wpływ na przyspieszenie procesu jej wietrzenia, dlatego jeśli doceniamy wysoką jakość - powinniśmy kupić kawę w ziarnach i zmielić ja dopiero przed samym przygotowaniem napoju. 

Młynek ręczny czy elektryczny? 

Wielu z nas z pewnością zadaje sobie pytanie, kto dzisiaj w ogóle kupuje ręczne młynki do kawy, jeśli na rynku dostępne są modele automatyczne w przystępnych cenach. Odpowiedź na to pytanie, mogłaby być następującą: tradycjonaliści. 

Mielenie kawy z zastosowaniem ludzkich rąk to niewątpliwie część dawnego rytuału przyrządzania pobudzającego naparu. Na tym jednakże nie kończy się lista plusów manualnych, klasycznych urządzeń. W czasie mielenia kawy za pomocą ręcznego młynka, nie dojdzie do nagrzania się ziaren, zatem aromat się nie ulatnia. 

Urządzenia manualne stanowią najlepsze rozwiązanie dla tych osób, które uwielbiają pić kawę przyrządzoną za pomocą kawiarki. Za sprawą połączenia ze sobą tradycyjnego sposobu mielenia i zaparzania, można cieszyć się naparem mającym intensywny, mocny aromat i smak. 

Młynek elektryczny jest zaś idealną opcją dla osób, które nie preferują tradycyjnych metod i nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie kawy. Urządzenia automatyczne rozdrabniają ziarna w przeciągu kilku sekund, robiąc to równomiernie i dokładnie. 

Warto jednakże mieć na uwadze, iż w kategorii młynków elektrycznych, możemy wyróżnić dwie podkategorie: 

  • młynki żarnowe,
  • młynki ostrzowe. 

Młynek żarnowy czy może ostrzowy?

Młynki ostrzowe nie są zaliczane do nazbyt skomplikowanych urządzeń. Ich funkcją jest mielenie i świetnie się w tym sprawdzają. Problem jednakże w tym, iż rozdrabnianie w ich przypadku opiera się na siekaniu ziaren kawy. Osoby będące prawdziwymi miłośnikami czarnego naparu, na ogół odradzają stosowanie tego typu urządzeń, albo sugerują kupowanie modeli, które produkowane są przez renomowane firmy. Ich uwagę przykuwa fakt, iż w wypadku gorszych jakościowo modeli, podczas mielenia dochodzi do powstania pyłu mającego wpływ na większą kwasowość napoju. 

Lepiej zainwestować w młynek żarnowy, w którym jak wskazuje na to nazwa, w czasie procesu rozdrabniania ziarna trafiają pomiędzy żarna. Dzięki czemu zyskujemy pewność, iż kawa będzie dobrze zmielona, nie zaś posiekana, zaś ilość pyłu naprawdę minimalna.