• Kategorie
  • Szukaj
  • Piece do pizzy

<h2 class="def"><span style="font-size: x-large; font-family: arial black, avant garde;" class="def">Piekarnik do pizzy ARI...
Wysyłka w ciągu 24h
Dostępność 36 szt.
399.00 -8% 369.00

Zwolenników pizzy nie brakuje w żadnej rodzinie. Zamówienie pizzy wiąże się jednak z kosztami oraz ryzykiem, że pizza będzie niedopieczona lub spalona, a ulubionych składników zawsze mogłoby być więcej. Najlepszym rozwiązaniem jest zakup pieca do pizzy, z którego możesz korzystać w domowym zaciszu. 

Piece do pizzy - dwa rodzaje

Piece do pizzy można podzielić na dwa rodzaje: piece do pizzy opalane oraz piece do pizzy elektryczne. Oba rozwiązania mają swoje wady i zalety.

Opalane piece do pizzy 

Wśród opalanych pieców do pizzy można dokonać kolejnego podziału ze względu na rodzaj paliwa potrzebny, aby taki piec rozpalić. Wyróżniamy zatem piece do pizzy opalane:

  • drewnem lub węglem,
  • gazem,
  • pelletem.

Piekarniki do pizzy można rozgrzać niezależnie od rodzaju paliwa do 500 stopni Celsjusza, dzięki czemu pizza na cienkim spodzie będzie gotowa w ciągu jednej minuty. Piece są izolowane, dzięki czemu długo utrzymują ciepło, jednak przeznaczone są do użytku zewnętrznego. Piece są mobilne jednak ich waga wacha się w zależności od rozmiarów pieca, a zatem również od rozmiarów pizzy, jaką można w nim upiec, od 8 kg do nawet 200 kg. Warto zwrócić uwagę na piece do pizzy opalane drewnem, dzięki którym pizza zyska niepowtarzalny aromat.

Elektryczne piece do pizzy

Elektryczne piekarniki do pizzy można spotkać w formie, która przypomina toster lub gofrownicę oraz takie, które z wyglądu zbliżone są do mikrofalówki, jednak różni się tym, że w środku zamontowana jest płyta kamienna lub gliniana. W piekarniku do pizzy zamontowano górną i dolną grzałkę, które pozwalają na rozgrzanie piekarnika nawet do 550 stopni Celsjusza w zależności od modelu. Piekarniki są również tak skonstruowane, aby możliwe było upieczenie wielu pizz pod rząd lub z niewielką przerwą na dogrzanie piekarnika. Wyposażone w dwa termostaty elektryczne piece do pizzy pozwalają na niezależne kontrolowanie temperatury dolnej oraz górnej grzałki. 

Jak długo piec pizzę w domowym piecu?

Czas, w jakim przygotowana pizza będzie już upieczona i gotowa do zjedzenia zależy od ciasta oraz składników. Jeżeli bardziej smakuje nam pizza na grubym spodzie z dużą ilością składników, czas pieczenia będzie nieco dłuższy, niż jeżeli przygotujemy pizzę na cienkim spodzie. Piekarniki do pizzy dzięki swojej konstrukcji rozgrzewają się w krótkim czasie tj. około 10 min do bardzo wysokiej temperatury, która oscyluje w granicach 550 stopni Celsjusza. Tak nagrzany piekarnik upiecze pizzę na cienkim spodzie w ciągu jednej minuty. Piekarniki do pizzy, które z wyglądu przypominają toster, nie odbiegają znacznie od pozostałych i rozgrzewają się do 450 stopni Celsjusza, dopiekając pizzę w ciągu 3 do 5 min. 

Czy piece do pizzy są bezpieczne?

Oczywiście każdy producent dokłada należytej staranności, aby piece do pizzy były w pełni bezpieczne i dostosowane do użytku w warunkach domowych. Materiały wykorzystane do produkcji pieców tego typu to głównie stal nierdzewna, ogniotrwały kamień oraz ogniotrwałe uszczelki. Piekarniki do pizzy są proste w obsłudze, i w przypadku piekarników elektrycznych przystosowane do zasilania z gniazdka domowego lub w przypadku piekarników opalanych wymagają paliwa, które są łatwo dostępne w sklepach lub na stacjach benzynowych. Oczywiście w związku z wysoką temperaturą należy pilnować, aby dzieci nie bawiły się urządzeniem. 

Piekarniki do pizzy - dodatkowe informacje

Piekarniki do pizzy niezależnie czy mówimy tu o piekarnikach elektrycznych, czy opalanych nie są przeznaczone jedynie do pieczenia pizzy, choć jest to ich główne zastosowanie. W takim piekarniku możesz również upiec prawdziwy domowy chleb na zakwasie, czy też ciasto. Elektryczny piec do pizzy może zastąpić domowy piekarnik, w którym również możesz piec na kilku poziomach.