• Kategorie
  • Parametry
  • Piece do pizzy

Piekarnik do pizzy ARIETE 909 Piec kamienna płyta Piekarnik do pizzy 909 Pizza Party da Gennaro Urządzenie do wypieku pizzy, moc 1200 W, czas pieczenia świeżej piz...
Ten produkt jest aktualnie niedostępny. Sprawdź produkty podobne.

Zwolenników pizzy nie brakuje w żadnej rodzinie. Zamówienie pizzy wiąże się jednak z kosztami oraz ryzykiem, że pizza będzie niedopieczona lub spalona, a ulubionych składników zawsze mogłoby być więcej. Najlepszym rozwiązaniem jest zakup pieca do pizzy, z którego możesz korzystać w domowym zaciszu. 

Piece do pizzy - dwa rodzaje

Piece do pizzy można podzielić na dwa rodzaje: piece do pizzy opalane oraz piece do pizzy elektryczne. Oba rozwiązania mają swoje wady i zalety.

Opalane piece do pizzy 

Wśród opalanych pieców do pizzy można dokonać kolejnego podziału ze względu na rodzaj paliwa potrzebny, aby taki piec rozpalić. Wyróżniamy zatem piece do pizzy opalane:

  • drewnem lub węglem,
  • gazem,
  • pelletem.

Piekarniki do pizzy można rozgrzać niezależnie od rodzaju paliwa do 500 stopni Celsjusza, dzięki czemu pizza na cienkim spodzie będzie gotowa w ciągu jednej minuty. Piece są izolowane, dzięki czemu długo utrzymują ciepło, jednak przeznaczone są do użytku zewnętrznego. Piece są mobilne jednak ich waga wacha się w zależności od rozmiarów pieca, a zatem również od rozmiarów pizzy, jaką można w nim upiec, od 8 kg do nawet 200 kg. Warto zwrócić uwagę na piece do pizzy opalane drewnem, dzięki którym pizza zyska niepowtarzalny aromat.

Elektryczne piece do pizzy

Elektryczne piekarniki do pizzy można spotkać w formie, która przypomina toster lub gofrownicę oraz takie, które z wyglądu zbliżone są do mikrofalówki, jednak różni się tym, że w środku zamontowana jest płyta kamienna lub gliniana. W piekarniku do pizzy zamontowano górną i dolną grzałkę, które pozwalają na rozgrzanie piekarnika nawet do 550 stopni Celsjusza w zależności od modelu. Piekarniki są również tak skonstruowane, aby możliwe było upieczenie wielu pizz pod rząd lub z niewielką przerwą na dogrzanie piekarnika. Wyposażone w dwa termostaty elektryczne piece do pizzy pozwalają na niezależne kontrolowanie temperatury dolnej oraz górnej grzałki. 

Jak długo piec pizzę w domowym piecu?

Czas, w jakim przygotowana pizza będzie już upieczona i gotowa do zjedzenia zależy od ciasta oraz składników. Jeżeli bardziej smakuje nam pizza na grubym spodzie z dużą ilością składników, czas pieczenia będzie nieco dłuższy, niż jeżeli przygotujemy pizzę na cienkim spodzie. Piekarniki do pizzy dzięki swojej konstrukcji rozgrzewają się w krótkim czasie tj. około 10 min do bardzo wysokiej temperatury, która oscyluje w granicach 550 stopni Celsjusza. Tak nagrzany piekarnik upiecze pizzę na cienkim spodzie w ciągu jednej minuty. Piekarniki do pizzy, które z wyglądu przypominają toster, nie odbiegają znacznie od pozostałych i rozgrzewają się do 450 stopni Celsjusza, dopiekając pizzę w ciągu 3 do 5 min. 

Czy piece do pizzy są bezpieczne?

Oczywiście każdy producent dokłada należytej staranności, aby piece do pizzy były w pełni bezpieczne i dostosowane do użytku w warunkach domowych. Materiały wykorzystane do produkcji pieców tego typu to głównie stal nierdzewna, ogniotrwały kamień oraz ogniotrwałe uszczelki. Piekarniki do pizzy są proste w obsłudze, i w przypadku piekarników elektrycznych przystosowane do zasilania z gniazdka domowego lub w przypadku piekarników opalanych wymagają paliwa, które są łatwo dostępne w sklepach lub na stacjach benzynowych. Oczywiście w związku z wysoką temperaturą należy pilnować, aby dzieci nie bawiły się urządzeniem. 

Piekarniki do pizzy - dodatkowe informacje

Piekarniki do pizzy niezależnie czy mówimy tu o piekarnikach elektrycznych, czy opalanych nie są przeznaczone jedynie do pieczenia pizzy, choć jest to ich główne zastosowanie. W takim piekarniku możesz również upiec prawdziwy domowy chleb na zakwasie, czy też ciasto. Elektryczny piec do pizzy może zastąpić domowy piekarnik, w którym również możesz piec na kilku poziomach.