Wybór pieca do pizzy powinien opierać się o kilka istotnych kryteriów. Pozwolą one określić, jaki piec najlepiej wybrać. Przede wszystkim będzie to ilość pizz, jakie zamierzamy serwować dziennie, a także parametry takiego pieca. Dokładna analiza tych aspektów pozwoli na wybranie pieca idealnego i serwowanie wyśmienitych pizz. Kwestie te zostaną omówione w niniejszym artykule.
Przeczytaj też: Mobilny piec do pizzy – miłość od pierwszego pieczenia
Gazowy piec do pizzy
Gazowe piece do pizzy przeważnie są droższe, jednak w ogólnej eksploatacji sprawdzają się niezwykle ekonomicznie. Po czasie koszty te zaczynają się więc zwracać w postaci oszczędności. Piec taki powinien spełniać ogólne normy i wytyczne, posiadać odpowiednią wentylację i przechodzić regularne przeglądy. Gdzie sprawdzą się najlepiej gazowe piece do pizzy? Przede wszystkim w dużych i wyspecjalizowanych lokalach. Piece gazowe często stanowią znak rozpoznawczy wielu prestiżowych pizzerii, które skupiają się na jak najlepszym smaku, oraz sprawnej i szybkiej obsłudze. Wspomnieć należy także o tym, że bardzo łatwo się on włącza i nagrzewa. Proces ten nie trwa długo w porównaniu do urządzeń, w których wykorzystuje się drewno.
Elektryczny piec do pizzy
Elektryczne piece do pizzy są bardzo proste i wygodne w obsłudze. Także regulacja temperatury może być znacznie dokładniejsza, niż w przypadku pieców gazowych. To niewątpliwe atuty elektrycznych pieców do pizzy. Są one tańsze od swoich gazowych odpowiedników, ale mogą okazać się droższe w przypadku dłuższej eksploatacji. Gwarantują jednak niebywałe efekty w postaci świetnych wypieków pizzy, a także możliwość podgrzewania innych przysmaków. Można je również modyfikować i dokładać im kolejne moduły. Elektryczne piece do pizzy mogą więc świetnie sprawdzić się w amatorskim gotowaniu, w domowym zaciszu, a nie w dużej, profesjonalnej pizzerii. W domowym wypieku pizzy mogą okazać się niezastąpione i bardzo wygodne. Elektryczne piece do pizzy często są mobilne i można je bez problemu transportować i użytkować w wybranym miejscu. Chociaż wszystko uzależnione jest od konkretnych potrzeb. Bez wątpienia zarówno piece elektryczne, jak i gazowe posiadają mocne atuty.
Piec do pizzy - jaki wybrać?
Rozważając zakup pieca do pizzy, warto przejrzeć domowe piece do pizzy marki Ariete. Piec ten umożliwia przyrządzanie prawdziwej pizzy, którą śmiało, można porównać do pizzy z włoskiej restauracji. Ponadto, można w niej podgrzewać także inne przysmaki. Temperatura maksymalna pieczenia to aż 400 stopni. Posiada tryb możliwości regulacji temperatury. Bardzo wygodne urządzenie, proste w obsłudze, gwarantujące powstanie pysznych posiłków. Do zestawu dołączony jest zestaw łopatek, które umożliwiają sprawne przenoszenie gotowego posiłku, prosto na Twój talerz. Jest to urządzenie mobilne, co oznacza, że może być przenoszone i obsługiwane w każdym miejscu. Warto wspomnieć również, iż gwarantuje możliwość przyrządzenia mrożonej pizzy już w 2 minuty! Wygodne i intuicyjne urządzenie, na które bez wątpienia warto zwrócić uwagę, poszukując pieca do pizzy.
Jak widać, wybór odpowiedniego pieca uzależniony jest od zasadniczych kryteriów. Warto rozważyć częstotliwość użytkowania takiego pieca, czy będą to piece do lokalu, czy też urządzenie, które ma umożliwić okazyjne przygotowanie domowej pizzy, należy wybrać odpowiedni dla siebie model. Jak wspomniano wcześniej, gazowe piece do pizzy często wybierane są w lokalach, restauracjach i prestiżowych dużych pizzeriach. Z kolei elektryczne piece do pizzy, świetnie sprawdzą się w domowym użytkowaniu. Nie jest to jednak sztywna zasada, warto kierować się własnym zapotrzebowaniem i preferencjami, a wcześniej zawsze dokładnie sprawdzić parametry urządzenia, które nas interesuje.